Kesä tulee, niin myös turvotus – lymfaterapialla kevyempi olo | Fysioterapia-konsultit FTK Oy Helsinki

Kesä tulee, niin myös turvotus – lymfaterapialla kevyempi olo

27 toukokuu, 2013 - 16:26

Kesä tulee ja ilmat lämpenevät. Päivän jälkeen jalat tuntuvat raskaille ja väsyneille.  Sukkien raidat nilkassa sekä varvastossuista jääneet painaumat jalkapöydän päällä kuulostavat monesta varmasti tutulle. Elimistömme reagoi liialliseen lämpöön laajentamalla verisuonia ja yrittäen viilentää kehoamme, jolloin elimistön nestevolyymi kasvaa ja keho kerää turvotusta.

Turvotus eli ödema jaetaan lymfodynaamiseen ja lymfostaattiseen turvotukseen.  Lymfostaattinen turvotus on monille meistä varmasti tuttua: nilkan nyrjähtäminen ja ampiaisen pisto aiheuttaa turvotusta ympäröiviin kudoksiin, jolloin kyseessä on tulehdusreaktio ja elimistö alkaa tästä syystä kerätä nestettä. Turvotus voi olla primaari eli synnynnäinen tai sekundaari eli vauriosta tai vammasta johtuva.  Lämmön ja liiallisen rasituksen aiheuttama turvotus on suurelta osin myös lymfodynaamista. Tällainen turvotus aiheutuu imusuonten tai imusolmukkeiden toiminnan häiriöstä.  Toimivaa lääkitystä tällä hetkellä lymfostaattiseen turvotukseen ei ole ja monissa tutkimuksissa onkin todettu lymfaterapian ja kompressiotuotteiden olevan parhaimmat hoitokeinot.  Primaari turvotus aiheutuu imusuonten tai imusolmukkeiden häiriöstä, joka voi alkaa jo vauvana ja vaatii säännöllistä lymfaterapiaa ja kompressiotuotteiden käyttöä pysyäkseen stabiilina. Turvotus alkaa usein jonkin laukaisevan tekijän voimasta. Tämä tekijä saattaa olla esimeriksi raskas fyysinen rasitus, vamma tai raskaus. Sekundaarisesta turvotuksesta puhutaan silloin, kun turvotus tulee vamman tai operaation seurauksena, jonka vuoksi lymfasuonet tai imusolmukkeet vaurioituvat ja nestekierto häiriintyy. Tällaisia turvotuksia ovat myös syöpäleikkausten jälkeiset turvotukset imusolmukkeiden poiston tai sädetyksen jälkeen sekä ruusun ja laskimotulehdusten jälkitilat.

Joskus sekundaarisen turvotuksen syy voi olla liiallinen puristus. Esimerkiksi raskauden aiheuttama nestekuorman lisääntyminen ja vatsan paino, joka vaikuttaa laskimokiertoon ja painaa imusuonia, aiheuttaa usein turvotusta viimeisellä kolmanneksella. Tämä kuuluvat usein raskauden loppuaikaan ja on vaaratonta. Kuitenkin äkillisesti vuorokauden aikana ilmaantuva turvotus voi viitata raskausmyrkytykseen, jolloin lääkärissä tai neuvolassa käynti on ehdoton.

Turvotus eli ödema jaetaan lymfodynaamiseen ja lymfostaattiseen turvotukseen. Lymfodynaaminen turvotus on seurausta sisäelinperäisistä vaurioista, hoitamattomasta sydämen tai laskimoiden vajaatoiminnasta tai laskimotukoksista. Näissä tapauksissa lymfasuonisto, joka kuljettaa nesteitä elimistössämme, on kunnossa, mutta nestekuorma on liian suuri poistettavaksi.  Nämä ovat myös lymfaterapian vasta-aiheita, eikä lymfaterapiaa voida käyttää lymfodynaamisen turvotuksen poistamiseen. Myöskään kortisonin aiheuttamaan turvotukseen lymfaterapialla ei voida vaikuttaa. Lymfodynaamista turvotusta epäiltäessä on syytä hakeutua lääkäriin ja tärkein hoito on oikeanlainen lääkitys. Oikeanlaisella lääkityksellä ja kompressiotuotteilla on suotuisa vaikutus laskimoiden ja sydämen vajaatoiminnasta johtuvaan turvotukseen ja tällöin voidaan tarvittaessa lääkärin suosituksesta hoitaa manuaalisella lymfaterapialla.

Lymfaterapia tehostaa kehomme imunestekiertoa ja turvotus vähenee.  Lymfaterapia suositellaan aloitettavaksi mahdollisimman pian ensioireista, joita usein alussa ovat raskauden ja kireyden tunne sekä väsyminen. Usein kuitenkin turvotus kasvaa ja siitä tulee näkyvää. Tällöin turvotukseen pystyy painamaan sormella pienen kuopan. Näkyvä turvotus ei ole vain kosmeettinen haitta, sillä jatkuva lymfaödema muuttuu vuosien saatossa sidekudokseksi. Vuosikymmenten hoitamaton turvotus saattaa muuttaa ihon kovaksi ja paakkuiseksi ja aiheuttaa nivelten liikerajoituksia ja haavaumia.  Haavaumien myötä myös tulehdusriski kasvaa ja seurauksena saattaa olla ruusu. Myös kudoksiin kohdistuva paine saattaa aiheuttaa kipua jo vähäisemmissäkin turvotuksissa. Usein kipu helpottaa, kun turvonneen raajan nostaa kohoasentoon.  Lymfaterapiaa turvotuksen ja kipujen helpottamiseksi voidaan käyttää jopa päivittäin alkuvaiheessa, usein lymfaterapia kuitenkin toteutetaan 2-5 päivän välein. Kun toivottu hoitotulos saavutetaan, ylläpidetään tulos säännöllisellä lymfaterapialla ja kompressiotuotteilla, jos turvotus on jatkuvaa.

Kompressiotuotteet eli lääkinnälliset tukisukat ja – hihat ovat oleellinen osa vaikeaa lymfaödeemaa eli lymfaperäistä turvotusta. Kompressiotuotteet ovat tärkeä osa lymfaödeeman hoitoa ja toimintakyvyn ylläpitämistä. Tuotteessa on myös oltava riittävä ulkoinen puristus, jotta se vaikuttaa. Kompressiotuotteissa suurin puristus on raajan uloimmassa osassa eli nilkassa ja ranteessa. Tästä ylöspäin puristus kevenee asteittain.  Lääkinnälliset kompressiotuotteet ovat aina mitattu asiakkaalle sopiviksi ja valinnan oikeasta tuotteesta tekee koulutettu fysioterapeutti tai lymfaterapeutti.

 

Turvotusta helpottavat kotikeinot lymfaterapian tukena:

Nosta raaja yläasentoon

Suihkuta raajaa viileällä vedellä (viileä vesi helpottaa raajan paineen tunnetta)

Juo paljon vettä (vesi puhdistaa kehoa ja saa nesteet liikkeelle)

Vältä suolaisia ruokia

Vältä puristavia vaatteita

Vältä suoraa auringonvaloa ja käytä aurinkosuojavoiteita

Vältä saunomista tai sauno kohtuudella (sauna ja kuumuus lisäävät turvotusta)

Nestettä poistavista ruoista voi joillekin olla hyötyä, näitä ovat esimerkiksi ananas ja mansikka

Lentosukat tai tarvittaessa lääkinnälliset tukisukat tai – hihat

Liiku säännöllisesti (lihaspumppu raajoissa tehostaa lymfakiertoa)

Vältä ylipainoa (rasvakudos kerää nesteitä enemmän)

 

Minja Järvinen
fysioterapeutti
Vodder -lymfaterapeutti

suomi
Julkaistu: 25.11.2013
Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleisin huimausta aiheuttava sairaus, mutta voimakkaiden tuntemusten mukaan se ei tunnu kovin hyvänlaatuiselta vaan pikemmin tulee mieleen, että onko kyseessä joku vakava sairaus.
Julkaistu: 28.10.2013
”Issias”, jolla tyypillisesti tarkoitetaan alaraajaan säteilevää alaselkäkipua, on varmasti monille tuttu sanana.
Julkaistu: 7.10.2013
Mitä voice massage -terapia on? Voice massage -terapia on hengitykseen ja siihen läheisesti liittyvien lihasten rentouttamista ja aktivoimista niin, että otetaan huomioon luisten rakenteiden elastisuus sekä asentoryhti.
Julkaistu: 23.9.2013
Jokainen meistä on varmasti joskus ollut väsynyt tai uupunut esimerkiksi liian vähäisen unen tai työstä aiheutuneen stressin takia. Tuolloin vireystilan vaihtelut, tarkkaavaisuuden häiriöt ja mielialan vaihtelut lisääntyvät.
Julkaistu: 3.7.2013
 Lenkkipolut ovat sulaneet jo hyvän aikaa sitten pitkän ja lumisen talven jäljiltä. Hellepäivät lämmittävät lenkkipolkuja ja innokkaimmat kuntoilijat ovat jo osallistuneet kesän juoksutapahtumiin. Esimerkiksi Helsinki City Run keräsi tänä vuonna hieman alle 18 000 osanottajaa.
Julkaistu: 24.6.2013
Kuntoutuksen suunnittelu perustuu kuntoutujan kokonaistilanteen arviointiin, joka edellyttää luotettavien arviointimittareiden käyttöä.
Julkaistu: 10.6.2013
Moniin urheilulajeihin näyttää kuuluvan jo lähes vakiovarusteena eri puolille kehoa liimatut värikkäät teipin suikaleet. Näitä suikaleita näkee myös urheilijoiden lisäksi enenevässä määrin kadulla vastaan tulevilla ihmisillä.
Julkaistu: 4.6.2013
Heseva-Kuntoutukseen on työllistynyt muistini mukaan ainakin kuusi fysioterapeuttia, joiden ensimmäinen kontakti yritykseen on tapahtunut opiskelijan ominaisuudessa heidän saapuessaan harjoittelujaksolle. Opiskelijoiden ohjaaminen on ollut osa toimenkuvaani yli 15 vuotta.
Julkaistu: 27.5.2013
Kesä tulee ja ilmat lämpenevät. Päivän jälkeen jalat tuntuvat raskaille ja väsyneille.  Sukkien raidat nilkassa sekä varvastossuista jääneet painaumat jalkapöydän päällä kuulostavat monesta varmasti tutulle.
Julkaistu: 13.5.2013
Jokainen on varmaan joskus nukahtanut sohvalle huonoon asentoon ja herännyt aamulla käsi puutuneena. Tai istunut tuolilla niin että jalka on puutunut. On kuin sinulta puuttuisi toinen jalka, etkä pysty lähtemään kävelemään.

Sivut