Manuaalinen lymfaterapia osana leikkauksen jälkeistä kuntoutusta | Fysioterapia-konsultit FTK Oy Helsinki

Manuaalinen lymfaterapia osana leikkauksen jälkeistä kuntoutusta

18 maaliskuu, 2013 - 13:13

Imunestejärjestelmämme on verenkierron rinnakkaisjärjestelmä, jonka tehtävä on säädellä kudosnesteen painetta palauttamalla sitä takaisin verenkiertoon sekä toimia osana elimistömme puolustusjärjestelmää. Imuneste eli lymfa kuljettaa immuunipuolustukseen kuuluvia valkosoluja kehossamme ja siirtää elimistöömme kuulumattomia bakteereja, viruksia ja vierasaineita imusolmukkeisiin tuhottaviksi. Imusolmukkeissa myös syntyy ja kehittyy valkosoluja. Imusuonisto kulkee verisuonistomme lähettyvillä yhdistyen laskimoihin kaulan molemmin puolin soliskuopissa.

Verenkiertojärjestelmämme on suljettu putkisto, jossa on pumppuna toimiva sydän liikuttamassa nestettä eteenpäin. Imunestejärjestelmämme sen sijaan on avoin, eli imuhiussuonet alkavat kudoksissa sormimaisina ulokkeina hiussuonten välissä, eikä varsinaista pumppua ole, vaan neste liikkuu imusuonistossa ympäröivän kudoksen paineen vaihtelun seurauksena. Imuhiussuonissa on yksinkertainen pintarakenne ja samantapainen läppärakenne kuin laskimoissa. Kun imuhiussuonta ympäröivän kudoksen paine kasvaa sopivasti, aukeavat läppärakenteet ja ylimääräinen neste pääsee siirtymään suonten sisään.

Turvotusta syntyy, kun hiusvaltimoista tihkuu kudokseen enemmän nestettä kuin laskimoiden hiussuonisto ja imuhiussuonisto kykenevät imemään takaisin verenkiertoon. Turvotuksen syntyyn voi olla syynä joko imujärjestelmän kuljetuskyvyn heikkeneminen tai imunesteen voimakas lisääntyminen. Leikkauksen jälkeen turvotuksen syntyminen on normaalia ja siihen vaikuttavat molemmat tekijät; leikkaus aiheuttaa imunestejärjestelmään katkoksia ja toisaalta kehon puolustusjärjestelmä aktivoituu suojellakseen elimistöä, jolloin operoidun alueen imunestemäärä lisääntyy kuten tulehduksessa.

Manuaalinen lymfaterapian otetekniikka on hyvin kevyttä. Otteet ovat tasaisia ja rytmisiä noudattaen imusuonten omaa supistustoimintaa. Kevyellä paineella pyritään avaamaan imuhiussuonten läppärakenteet ja pumppaavalla tekniikalla kuljettamaan imunestettä imusuonistossa eteenpäin. Liian voimakas käsittely painaa imusuonia kasaan ja estää imusuoniston normaalia toimintaa. Lymfaterapia stimuloi uusien imusuoniyhteyksien syntymistä sekä toimintaa ja tehostaa kudosten aineenvaihduntaa. Imunestekierron tehostamisen lisäksi manuaalinen lymfaterapia myös rentouttaa ja poistaa kipua aktivoimalla parasympaattista hermostoa. Se myös nopeuttaa arven parantumista.

Lymfaterapiaan voi tulla varsin pian leikkauksen jälkeen, tähystysoperaatioissa jo parin päivän kuluttua. Lymfakäsittely aloitetaan aina kaulan sekä solisalueen imusuoniston käsittelyllä, jotta imunestekierto tehostuisi kauttaaltaan. Tämän jälkeen siirrytään lähemmäksi leikkausaluetta kuljettaen ensin alueen edeltä imunestettä poispäin kohti solislaskimoita. Leikkausaluetta käsitellään sen mukaan, missä kunnossa haava-alue on. Ihon umpeuduttua kannattaa käsitellä myös arven aluetta kiinnikkeiden kehittymisen ehkäisemiseksi. Tehokkaan hoitotuloksen saamiseksi lymfaterapiassa kannattaa käydä aluksi muutaman kerran melko tiheään, jopa päivittäin. Mitä nopeammin alueelta saadaan turvotusta vähenemään, sitä nopeammin päästään toteuttamaan muuta leikkauksen jälkeistä kuntoutusta. Turvotuksen vähentyessä käyntikertoja harvennetaan ja kuntoutuksen pääpaino siirretään esimerkiksi liikkuvuuden parantamiseen tai rakenteiden vahvistamiseen. Tämä on huomattavasti helpompaa, kun alueella ei ole enää ylimääräistä nestettä. Lymfaterapiaan kannattaa tulla myös, vaikka leikkauksesta olisi kulunut jo aikaa. Aina turvotus ei ole näkyvää. Jos operoitu alue tuntuu raskaalta, puutuneelta ja omituiselta, saattaa kyse olla turvotuksesta. Manuaalinen lymfaterapia voi auttaa myös silloin.

Tea Kanerva

Vodder-lymfaterapeutti

suomi
Julkaistu: 25.11.2013
Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleisin huimausta aiheuttava sairaus, mutta voimakkaiden tuntemusten mukaan se ei tunnu kovin hyvänlaatuiselta vaan pikemmin tulee mieleen, että onko kyseessä joku vakava sairaus.
Julkaistu: 28.10.2013
”Issias”, jolla tyypillisesti tarkoitetaan alaraajaan säteilevää alaselkäkipua, on varmasti monille tuttu sanana.
Julkaistu: 7.10.2013
Mitä voice massage -terapia on? Voice massage -terapia on hengitykseen ja siihen läheisesti liittyvien lihasten rentouttamista ja aktivoimista niin, että otetaan huomioon luisten rakenteiden elastisuus sekä asentoryhti.
Julkaistu: 23.9.2013
Jokainen meistä on varmasti joskus ollut väsynyt tai uupunut esimerkiksi liian vähäisen unen tai työstä aiheutuneen stressin takia. Tuolloin vireystilan vaihtelut, tarkkaavaisuuden häiriöt ja mielialan vaihtelut lisääntyvät.
Julkaistu: 3.7.2013
 Lenkkipolut ovat sulaneet jo hyvän aikaa sitten pitkän ja lumisen talven jäljiltä. Hellepäivät lämmittävät lenkkipolkuja ja innokkaimmat kuntoilijat ovat jo osallistuneet kesän juoksutapahtumiin. Esimerkiksi Helsinki City Run keräsi tänä vuonna hieman alle 18 000 osanottajaa.
Julkaistu: 24.6.2013
Kuntoutuksen suunnittelu perustuu kuntoutujan kokonaistilanteen arviointiin, joka edellyttää luotettavien arviointimittareiden käyttöä.
Julkaistu: 10.6.2013
Moniin urheilulajeihin näyttää kuuluvan jo lähes vakiovarusteena eri puolille kehoa liimatut värikkäät teipin suikaleet. Näitä suikaleita näkee myös urheilijoiden lisäksi enenevässä määrin kadulla vastaan tulevilla ihmisillä.
Julkaistu: 4.6.2013
Heseva-Kuntoutukseen on työllistynyt muistini mukaan ainakin kuusi fysioterapeuttia, joiden ensimmäinen kontakti yritykseen on tapahtunut opiskelijan ominaisuudessa heidän saapuessaan harjoittelujaksolle. Opiskelijoiden ohjaaminen on ollut osa toimenkuvaani yli 15 vuotta.
Julkaistu: 27.5.2013
Kesä tulee ja ilmat lämpenevät. Päivän jälkeen jalat tuntuvat raskaille ja väsyneille.  Sukkien raidat nilkassa sekä varvastossuista jääneet painaumat jalkapöydän päällä kuulostavat monesta varmasti tutulle.
Julkaistu: 13.5.2013
Jokainen on varmaan joskus nukahtanut sohvalle huonoon asentoon ja herännyt aamulla käsi puutuneena. Tai istunut tuolilla niin että jalka on puutunut. On kuin sinulta puuttuisi toinen jalka, etkä pysty lähtemään kävelemään.

Sivut