Bobath-kurssilaisten terveisiä | Fysioterapia-konsultit FTK Oy Helsinki

Bobath-kurssilaisten terveisiä

4 maaliskuu, 2013 - 09:44

Bobath-lähestymistapa on ongelmanratkaisutapa, jonka avulla on mahdollista arvioida ja hoitaa ihmisiä, joilla on keskushermoston vaurioista johtuvia toimintahäiriöitä, liikkumisen ja liikkeiden häiriöitä tai asennon säätelyyn liittyviä vaikeuksia. Bobath-konseptin loivat Lontoossa 1940-luvulla Karel ja Berta Bobath. Bobathissa kuntoutuja nähdään aktiivisena oppijana ja lähestymistavan avulla ratkaistaan havaittuja pulmia sekä terapiatilanteissa että yksilön elinpiirissä.

Heseva-kuntoutuksessa Bobath-peruskurssin on käynyt jo valtaosa henkilökunnasta. Tällä kertaa vuorossa olimme me kolme; Anu, Eeva-Liisa ja Riitta. Olimme kuulleet muilta jo kurssin käyneiltä kollegoilta, mitä tuleman piti, joten pystyimme hyvin valmistautumaan etukäteen tulevaan koitokseen. Kurssi käydään kolmessa eri jaksossa (yhteensä 3,5 viikkoa) noin puolen vuoden sisällä. Jaksot olivat elo-, joulu- ja helmikuussa. Jokaisen jakson välissä tehdään etätehtävä omasta kuntoutujasta työn ohella. Kurssi on siis hyvin intensiivinen ja työläs, joten päällimmäiset tunteet ennen kurssia olivat lähinnä ahdistus ja vapaa-ajan hyvästely.

Jokaisella koulutusjaksolla terapeuttiparit saavat oman asiakkaan, jonka yksilöllisiin ongelmiin perehdytään ja lähdetään suunnittelemaan terapiaa ja tavoitteita jaksolle yhdessä kuntoutujan kanssa. Kurssilla tulee tutuksi videokameran käyttö, sillä asiakkaita ja terapiatilanteita kuvataan, mikä osoittautui varsin havainnolliseksi analysointikeinoksi. Videolta näkyivät harmillisen tarkasti myös terapeuttien omat mokat, mutta niistäkin oppi ja sai vinkkejä mm. omiin ohjaustapoihinsa.

Kurssi on hyvin käytännönläheinen ja terapeutit harjoittelevat mm. ohjaamista ja fasilitointia (liikkeen helpottaminen) toistensa kanssa. Koska kurssin koko pidetään melko pienenä, 12 henkilöä, on kurssin opettajalla, Lili Forsbomilla, aikaa ja resursseja tarvittaessa ohjata ja neuvoa kädestä pitäen.

Ensimmäisten päivien jälkeen ahdistuksemme laantui ja huomasimme, kuinka paljon kurssi antaa uusia näkökulmia ja valtavasti ideoita työhömme. Oli myös hyvä, että meitä osallistui kurssille kerralla kolme henkilöä Hesevasta, jolloin esim. etätehtävien aikana pystyimme kysymään toisiltamme neuvoa ja purkamaan tehtävien aiheuttamaa stressiä. Myös muille hesevalaisille kiitos teknisestä tuesta, jotta saimme kuvat ja videot koneelle sekä muutenkin tsemppaamisesta!

Nyt Bobath-peruskurssin käyneinä olemme enemmän kuin tyytyväisiä, että lähdimme kurssille mukaan ja pääsimme kaikki siitä vielä kiitettävästi läpi. Heti normaaliin työarkeen palattuamme olemme huomanneet, kuinka eri tavalla nykyään kiinnittää huomiota asiakkaan toimintahäiriöihin ja ymmärtää paremmin syitä niiden taustalla. Kurssista sai kaiken kaikkiaan valtavasti irti omaan erikoisalaamme, neurologiseen kuntoutukseen. Vaikka meillä kaikilla kolmella on vuosien kokemus neurologisesta kuntoutuksesta, oli yllättävää huomata, kuinka paljon tämä koulutus herätti meissä ajatuksia ja avasi ikään kuin uuden tavan ja näkökulman katsoa samaa asiaa, mitä olemme jo vuosia katsoneet. Suosittelemmekin kaikille neurologisten asiakkaiden parissa työskenteleville tätä koulutusta.

-Terveisin: Anu Leinonen, Eeva-Liisa Kahisalo ja Riitta Tauriainen

suomi
Julkaistu: 25.11.2013
Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleisin huimausta aiheuttava sairaus, mutta voimakkaiden tuntemusten mukaan se ei tunnu kovin hyvänlaatuiselta vaan pikemmin tulee mieleen, että onko kyseessä joku vakava sairaus.
Julkaistu: 28.10.2013
”Issias”, jolla tyypillisesti tarkoitetaan alaraajaan säteilevää alaselkäkipua, on varmasti monille tuttu sanana.
Julkaistu: 7.10.2013
Mitä voice massage -terapia on? Voice massage -terapia on hengitykseen ja siihen läheisesti liittyvien lihasten rentouttamista ja aktivoimista niin, että otetaan huomioon luisten rakenteiden elastisuus sekä asentoryhti.
Julkaistu: 23.9.2013
Jokainen meistä on varmasti joskus ollut väsynyt tai uupunut esimerkiksi liian vähäisen unen tai työstä aiheutuneen stressin takia. Tuolloin vireystilan vaihtelut, tarkkaavaisuuden häiriöt ja mielialan vaihtelut lisääntyvät.
Julkaistu: 3.7.2013
 Lenkkipolut ovat sulaneet jo hyvän aikaa sitten pitkän ja lumisen talven jäljiltä. Hellepäivät lämmittävät lenkkipolkuja ja innokkaimmat kuntoilijat ovat jo osallistuneet kesän juoksutapahtumiin. Esimerkiksi Helsinki City Run keräsi tänä vuonna hieman alle 18 000 osanottajaa.
Julkaistu: 24.6.2013
Kuntoutuksen suunnittelu perustuu kuntoutujan kokonaistilanteen arviointiin, joka edellyttää luotettavien arviointimittareiden käyttöä.
Julkaistu: 10.6.2013
Moniin urheilulajeihin näyttää kuuluvan jo lähes vakiovarusteena eri puolille kehoa liimatut värikkäät teipin suikaleet. Näitä suikaleita näkee myös urheilijoiden lisäksi enenevässä määrin kadulla vastaan tulevilla ihmisillä.
Julkaistu: 4.6.2013
Heseva-Kuntoutukseen on työllistynyt muistini mukaan ainakin kuusi fysioterapeuttia, joiden ensimmäinen kontakti yritykseen on tapahtunut opiskelijan ominaisuudessa heidän saapuessaan harjoittelujaksolle. Opiskelijoiden ohjaaminen on ollut osa toimenkuvaani yli 15 vuotta.
Julkaistu: 27.5.2013
Kesä tulee ja ilmat lämpenevät. Päivän jälkeen jalat tuntuvat raskaille ja väsyneille.  Sukkien raidat nilkassa sekä varvastossuista jääneet painaumat jalkapöydän päällä kuulostavat monesta varmasti tutulle.
Julkaistu: 13.5.2013
Jokainen on varmaan joskus nukahtanut sohvalle huonoon asentoon ja herännyt aamulla käsi puutuneena. Tai istunut tuolilla niin että jalka on puutunut. On kuin sinulta puuttuisi toinen jalka, etkä pysty lähtemään kävelemään.

Sivut