Fysioterapiaopiskelijat Heseva-Kuntoutuksessa | Fysioterapia-konsultit FTK Oy Helsinki

Fysioterapiaopiskelijat Heseva-Kuntoutuksessa

4 kesäkuu, 2013 - 12:44

Heseva-Kuntoutukseen on työllistynyt muistini mukaan ainakin kuusi fysioterapeuttia, joiden ensimmäinen kontakti yritykseen on tapahtunut opiskelijan ominaisuudessa heidän saapuessaan harjoittelujaksolle. Opiskelijoiden ohjaaminen on ollut osa toimenkuvaani yli 15 vuotta. Aluksi opiskelijat saapuivat harjoitteluun Helsingin IV terveydenhuolto-oppilaitoksesta, sitten Stadiasta ja nykyään Metropoliasta. Nimi on vaihtunut, mutta oppilaitos on sama.  Vuosien varrella muutama yksittäinen opiskelija on tullut myös ruotsinkielisestä Arcadasta, Espoon ja Vantaan Laureasta, Lahdesta, Mikkelistä sekä Rovaniemeltä.

Hesevan erikoisosaamiseksi valikoitui muutaman toimintavuoden jälkeen neurologinen fysioterapia. Niinpä opiskelijoiden harjoittelujaksotkin ovat pääasiassa olleet neurologisten toimintahäiriöiden fysioterapiaa. Jakso kestää kuusi viikkoa, jonka aikana opiskelijan pitää suorittaa kolme arvioitavaa tehtävää. Jakson alussa opiskelijaa arvioidaan fysioterapian tutkimistilanteessa. Jakson lopulla opiskelija suunnittelee ja toteuttaa fysioterapiatilanteen, jonka tavoitteet ja sisällön hän kirjaa etukäteen. Opiskelija myös kuvaa asiakkaan toimintakykyä ja etsii eri lähteistä tutkimustietoa valintojensa perusteiksi.  Kolmas tehtävä on kirjallinen kuvaus yhden asiakkaan fysioterapiaprosessista.

Opiskelijat ovat harjoittelunsa ajan työyhteisön jäseniä, vaikka vastuu terapiasta onkin ohjaavalla fysioterapeutilla. Asiakkaat saavat päättää haluavatko opiskelijan osallistuvan terapiaan. Ensimmäisellä kerralla opiskelija tutustuu asiakkaaseen, seuraavalla kerralla saa jo ohjausvastuuta ja jatkossa saattaa ohjata koko terapiakerran fysioterapeutin seuratessa tilannetta vierestä antaen tarvittaessa neuvoja ja mahdollisesti korjaten suorituksia. Terapian suunnittelu tapahtuu aluksi yhdessä. Myöhemmin ohjaava fysioterapeutti vähintään hyväksyy opiskelijan valinnat.

Fysioterapiaopinnot saadaan yleensä loppuun kolmessa ja puolessa vuodessa (210 opintopistettä). Siitä ajasta ohjattua harjoittelua on noin neljäsosa, 75 opintopistettä, joten jokainen harjoittelupäivä on tärkeä. Opetussuunnitelmia on muokattu vuosien varrella, mutta silti neurologisten toimintahäiriöiden fysioterapian harjoittelujakson pituus on sama kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Ammattikorkeakouluun siirtyminen toi opiskelijoille enemmän itsenäistä työskentelyä, jolla pyritään vahvistamaan teoriapohjaa.

Mielestäni nykyiset opiskelijat tuntevat paremmin eri sairauksien tutkimustuloksia. Harjoittelussa sitten korostuvat vuorovaikutus asiakkaan kanssa ja käden taidot. Yksilölliset erot kuten työkokemus ja yleinen elämänkokemus sekä persoona tekevät eroa hyvien ja vielä parempien opiskelijoiden välillä. Erottuvia persoonia onkin sitten palkattu tarpeen mukaan työntekijöiksi.

Olemme toki saaneet opiskelijoista uutta työvoimaa, mutta uusia ideoitakin on putkahdellut yhteisissä terapiatuokioissa. Kun suurin osa työstä tehdään kahdestaan asiakkaan kanssa, joskus vuosiakin kestävissä hoitosuhteissa, on hyvä että joskus vieressä on henkilö kyselemässä ja kyseenalaistamassa omia toimintatapoja. Jatkuva kouluttautuminen on osa fysioterapeutin ammattia. Opiskelijoiden osallistuminen työhön antaa mahdollisuuden palata ammatin perusteisiin sekä palauttaa mieleen asioita, joita on saattanut vuosien varrella unohtua.

 

Helsingissä 28.5.2013

Juha-Pekka Sahakoski

suomi
Julkaistu: 25.11.2013
Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleisin huimausta aiheuttava sairaus, mutta voimakkaiden tuntemusten mukaan se ei tunnu kovin hyvänlaatuiselta vaan pikemmin tulee mieleen, että onko kyseessä joku vakava sairaus.
Julkaistu: 28.10.2013
”Issias”, jolla tyypillisesti tarkoitetaan alaraajaan säteilevää alaselkäkipua, on varmasti monille tuttu sanana.
Julkaistu: 7.10.2013
Mitä voice massage -terapia on? Voice massage -terapia on hengitykseen ja siihen läheisesti liittyvien lihasten rentouttamista ja aktivoimista niin, että otetaan huomioon luisten rakenteiden elastisuus sekä asentoryhti.
Julkaistu: 23.9.2013
Jokainen meistä on varmasti joskus ollut väsynyt tai uupunut esimerkiksi liian vähäisen unen tai työstä aiheutuneen stressin takia. Tuolloin vireystilan vaihtelut, tarkkaavaisuuden häiriöt ja mielialan vaihtelut lisääntyvät.
Julkaistu: 3.7.2013
 Lenkkipolut ovat sulaneet jo hyvän aikaa sitten pitkän ja lumisen talven jäljiltä. Hellepäivät lämmittävät lenkkipolkuja ja innokkaimmat kuntoilijat ovat jo osallistuneet kesän juoksutapahtumiin. Esimerkiksi Helsinki City Run keräsi tänä vuonna hieman alle 18 000 osanottajaa.
Julkaistu: 24.6.2013
Kuntoutuksen suunnittelu perustuu kuntoutujan kokonaistilanteen arviointiin, joka edellyttää luotettavien arviointimittareiden käyttöä.
Julkaistu: 10.6.2013
Moniin urheilulajeihin näyttää kuuluvan jo lähes vakiovarusteena eri puolille kehoa liimatut värikkäät teipin suikaleet. Näitä suikaleita näkee myös urheilijoiden lisäksi enenevässä määrin kadulla vastaan tulevilla ihmisillä.
Julkaistu: 4.6.2013
Heseva-Kuntoutukseen on työllistynyt muistini mukaan ainakin kuusi fysioterapeuttia, joiden ensimmäinen kontakti yritykseen on tapahtunut opiskelijan ominaisuudessa heidän saapuessaan harjoittelujaksolle. Opiskelijoiden ohjaaminen on ollut osa toimenkuvaani yli 15 vuotta.
Julkaistu: 27.5.2013
Kesä tulee ja ilmat lämpenevät. Päivän jälkeen jalat tuntuvat raskaille ja väsyneille.  Sukkien raidat nilkassa sekä varvastossuista jääneet painaumat jalkapöydän päällä kuulostavat monesta varmasti tutulle.
Julkaistu: 13.5.2013
Jokainen on varmaan joskus nukahtanut sohvalle huonoon asentoon ja herännyt aamulla käsi puutuneena. Tai istunut tuolilla niin että jalka on puutunut. On kuin sinulta puuttuisi toinen jalka, etkä pysty lähtemään kävelemään.

Sivut