Neurologisen asiakkaan allasterapia | Fysioterapia-konsultit FTK Oy Helsinki

Neurologisen asiakkaan allasterapia

24 huhtikuu, 2013 - 15:30

Monelle neurologiselle asiakkaalle vesi mahdollistaa liikkumisen aivan eri tavalla kuin kuivalla maalla, koska kuivalla maalla 70 kiloa painava ihminen painaa vedessä vain 6-7 kiloa. Vesi keventää, kannattelee sekä antaa vastusta. Vesi on 1000 kertaa tiheämpää kuin ilma ja se vastustaa liikkumista yhdeksän kertaa enemmän ilmaan verrattuna.

Vesi stimuloi. Refleksien toiminta näyttää vaimenevan vedessä. Vesi tuo runsaasti tasapaino-, asento- ja lihasaistimuksia. Porttikontrolliteorian mukaan veden sensoriset ärsykkeet vaimentavat kipuärsykkeitä ja näin ollen joillekin asiakkaille kivuton liikkuminen vedessä on mahdollista. 

Veteen mentäessä moni kuvailee tuntemuksia puristavana. Tämä johtuu veden omasta paineesta, jota kutsutaan hydrostaattiseksi paineeksi. Tämä paine on suurempi mitä syvemmälle vedessä mennään. Vedessä ihmisen elintoiminnot muuttuvat. Verenpaine nousee sykkeen laskiessa 10–15 lyöntiä minuutissa. Verenkierto ja aineenvaihdunta lihaksissa kasvavat sekä virtsantuotanto kolminkertaistuu. Vesi rentouttaa ja nopeuttaa rasituksesta palautumista.  

Osallistuimme 18.4.2013 Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry:n järjestämään koulutukseen, ”Neurologisen asiakkaan allasterapia”. Kouluttajina toimivat Mari Jokitalo-Trebs (fysioterapeutti, NDT ja SUH:n erityisuinnin kouluttaja) sekä Kira Durchman (fysioterapeutti, NDT ja SUH:n erityisuinnin kouluttaja). Koulutus kesti yhden päivän sisältäen sekä teoriaa että käytäntöä niin kurssilaisten kesken kuin demo-asiakkaidenkin kanssa.

Käytännön osuus keskittyi lähinnä vedessä tehtäviin hengitysharjoituksiin sekä erilaisiin uintitekniikoihin ja niiden sovelluksiin asiakkaan tausta huomioiden. Myös terapeutin liikkumista ja vaikutusta asiakkaaseen painotettiin. Terapeutti pystyy hyödyntämään veden virtausta ja pyörteitä tarvittaessa sekä käyttämään näitä apuna terapiassa. Iltapäivän allasosuudessa näkyi myös tutut kasvot vedessä, kun yksi neljästä demo-asiakkaasta oli oma kuntoutujamme Heseva-kuntoutuksesta.

Meille koulutuksesta nousi esiin uusia asioita niin teoriasta kuin käytännöstäkin. Käytännön osuudessa meille painotettiin uutena asiana uintitekniikkaa ja terapeutin omaa liikkumista vedessä suhteessa asiakkaaseen. Omien asiakkaidemme kanssa allasterapia sisältää useasti lihaskuntoharjoittelua. Jäimmekin hieman kaipaamaan uusia ideoita ja variaatioita vedessä toteutettavien lihaskuntoharjoitteiden osalta. Kokonaisuudessaan koulutus oli antoisa tarjotessaan hieman erilaisen näkökulman allasterapiaan.

 

Katariina Sandberg ja Nina Hanhela
Fysioterapeutti, AMK

 

Durchman, K.; Jokitalo-Trebs, M. 2013. Neurologisen asiakkaan allasterapia. Luentomateriaali. Luento 18.4.2013.

suomi
Julkaistu: 25.11.2013
Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleisin huimausta aiheuttava sairaus, mutta voimakkaiden tuntemusten mukaan se ei tunnu kovin hyvänlaatuiselta vaan pikemmin tulee mieleen, että onko kyseessä joku vakava sairaus.
Julkaistu: 28.10.2013
”Issias”, jolla tyypillisesti tarkoitetaan alaraajaan säteilevää alaselkäkipua, on varmasti monille tuttu sanana.
Julkaistu: 7.10.2013
Mitä voice massage -terapia on? Voice massage -terapia on hengitykseen ja siihen läheisesti liittyvien lihasten rentouttamista ja aktivoimista niin, että otetaan huomioon luisten rakenteiden elastisuus sekä asentoryhti.
Julkaistu: 23.9.2013
Jokainen meistä on varmasti joskus ollut väsynyt tai uupunut esimerkiksi liian vähäisen unen tai työstä aiheutuneen stressin takia. Tuolloin vireystilan vaihtelut, tarkkaavaisuuden häiriöt ja mielialan vaihtelut lisääntyvät.
Julkaistu: 3.7.2013
 Lenkkipolut ovat sulaneet jo hyvän aikaa sitten pitkän ja lumisen talven jäljiltä. Hellepäivät lämmittävät lenkkipolkuja ja innokkaimmat kuntoilijat ovat jo osallistuneet kesän juoksutapahtumiin. Esimerkiksi Helsinki City Run keräsi tänä vuonna hieman alle 18 000 osanottajaa.
Julkaistu: 24.6.2013
Kuntoutuksen suunnittelu perustuu kuntoutujan kokonaistilanteen arviointiin, joka edellyttää luotettavien arviointimittareiden käyttöä.
Julkaistu: 10.6.2013
Moniin urheilulajeihin näyttää kuuluvan jo lähes vakiovarusteena eri puolille kehoa liimatut värikkäät teipin suikaleet. Näitä suikaleita näkee myös urheilijoiden lisäksi enenevässä määrin kadulla vastaan tulevilla ihmisillä.
Julkaistu: 4.6.2013
Heseva-Kuntoutukseen on työllistynyt muistini mukaan ainakin kuusi fysioterapeuttia, joiden ensimmäinen kontakti yritykseen on tapahtunut opiskelijan ominaisuudessa heidän saapuessaan harjoittelujaksolle. Opiskelijoiden ohjaaminen on ollut osa toimenkuvaani yli 15 vuotta.
Julkaistu: 27.5.2013
Kesä tulee ja ilmat lämpenevät. Päivän jälkeen jalat tuntuvat raskaille ja väsyneille.  Sukkien raidat nilkassa sekä varvastossuista jääneet painaumat jalkapöydän päällä kuulostavat monesta varmasti tutulle.
Julkaistu: 13.5.2013
Jokainen on varmaan joskus nukahtanut sohvalle huonoon asentoon ja herännyt aamulla käsi puutuneena. Tai istunut tuolilla niin että jalka on puutunut. On kuin sinulta puuttuisi toinen jalka, etkä pysty lähtemään kävelemään.

Sivut