Merirosvon aarteita etsimässä | Fysioterapia-konsultit FTK Oy Helsinki

Merirosvon aarteita etsimässä

25 helmikuu, 2013 - 09:26

Tammikuu käynnistyi Resiinafysiossa jännittävissä tunnelmissa. Joululoman aikana ihan tavallinen jumppasalimme oli muuttunut meriseikkailuksi, merirosvot olivat kätkeneet meille mahtavan timanttiaarteen ja jättäneet lapsille kartan aarteen luo.

Aarteen luokse vei monimutkainen reitti jolla oli jännittävä luola, käärmeiden laakson ylitys köysiradalla, sukellusveneellä ja merirosvolaivalla matkustamista, sekä kuohuvan joen ylittäminen siltaa pitkin. Meri kohisi, ja kalat uiskentelivat sukellusveneen ympärillä. Aarrearkusta löytyi kimaltavia timantteja, joista lapset saivat valita itselleen mieluisan aarteen kotiin viemiseksi.

Leikki on lapsen ensisijaista toimintaa, jonka alueella lapsen tuen tarpeet näkyvät niin kotona kuin päivähoidossa ja koulussakin. Lapsen voi olla vaikeata toimia mielikuvien varassa, tai leikin suunnittelu ja ideointi voi olla hankalaa. Toisaalta myös erilaiset liikuntarajoitteet, motoristen valmiuksien tai aistimusten käsittelyn puutteet voivat vaikeuttaa lapsen leikkiä.

Meillä aikuisilla on aitiopaikka mahdollistaa lapselle mielikuvitusleikkiin uppoutuminen. Lapsi tarvitsee usein aikuista tueksi leikkiinsä, niin kotona kuin lapsiryhmässäkin. Välillä riittää aikuisen läsnäolo, mutta aikuinen voi tukea leikkiä monella tavalla:

  • leikin ideoinnissa ja rakentamisessa (mitä tässä leikissä tapahtuu, missä leikki tapahtuu ja mitä kaikkea tarvitaan)
  • mallittaa esineiden ja lelujen käyttömahdollisuuksia, (miten lakana voi olla viitta ja pahvilaatikko voi olla avaruusalus)
  • tukea leikin etenemistä erilaisin vihjein (kuvasarjat, leikkiroolissa vihjeiden antaminen)
  • rikastaa lapsen leikkiä tuomalla uusia ideoita ja tapahtumia leikkiin (tää voisi vaikka lähteä kauppaan…)
  • mallittaa neuvottelua ja sääntöjen sopimista (miten muiden lasten kanssa selviää ristiriitatilanteista)

Resiinafysiossa yhtenä kehittämiskohteenamme on lisätä ja monipuolistaa mielikuvitusleikkiä, sekä tuoda leikkiä vahvasti osaksi terapeuttista toimintaa. Yksi toimintaterapeuteista on kouluttautunut moniammatillisessa Leikki kohtaamispaikkana – koulutuksessa (Metropolia-ammattikorkeakoulun erikoistumisopinnot v 2011-2012), jonka kehittämistyönä luotiin sensomotoriseen mielikuvitusleikkiin innostavaa leikkimateriaalia. Myös työyhteisön sisällä tietoa ja osaamista leikistä jaetaan, ja tammikuinen leikkiviikko onkin yksi askel tässä projektissa. Leikkiviikkoja tullaan järjestämään eri teemoilla jatkossakin yhdessä lasten kanssa suunnitellen.  Lisäksi osa toimintaterapeuteista on osallistumassa vuoden 2013 aikana opinnäytetyöprojektiin, jossa saadaan käyttöön materiaalia mielikuvitusleikin tukemiseen.

Merirosvoviikko oli kiva! Lapset pääsivät jokainen omalla tavallaan leikin pyörteisiin, ja saivat huimia onnistumisen kokemuksia aarretta etsiessään. Leikissä on voimaa, joka kantaa lapsen kasvua ja kehitystä ja vie sitä eteenpäin, se nähtiin jälleen tässä hurjassa meriseikkailussa!

 

Inari Laakso
Toimintaterapeutti AMK

Oletteko te vain leikkineet tänään?

 

Lataa THL:n leikkimoniste pdf-tiedostona

suomi
Julkaistu: 25.11.2013
Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleisin huimausta aiheuttava sairaus, mutta voimakkaiden tuntemusten mukaan se ei tunnu kovin hyvänlaatuiselta vaan pikemmin tulee mieleen, että onko kyseessä joku vakava sairaus.
Julkaistu: 28.10.2013
”Issias”, jolla tyypillisesti tarkoitetaan alaraajaan säteilevää alaselkäkipua, on varmasti monille tuttu sanana.
Julkaistu: 7.10.2013
Mitä voice massage -terapia on? Voice massage -terapia on hengitykseen ja siihen läheisesti liittyvien lihasten rentouttamista ja aktivoimista niin, että otetaan huomioon luisten rakenteiden elastisuus sekä asentoryhti.
Julkaistu: 23.9.2013
Jokainen meistä on varmasti joskus ollut väsynyt tai uupunut esimerkiksi liian vähäisen unen tai työstä aiheutuneen stressin takia. Tuolloin vireystilan vaihtelut, tarkkaavaisuuden häiriöt ja mielialan vaihtelut lisääntyvät.
Julkaistu: 3.7.2013
 Lenkkipolut ovat sulaneet jo hyvän aikaa sitten pitkän ja lumisen talven jäljiltä. Hellepäivät lämmittävät lenkkipolkuja ja innokkaimmat kuntoilijat ovat jo osallistuneet kesän juoksutapahtumiin. Esimerkiksi Helsinki City Run keräsi tänä vuonna hieman alle 18 000 osanottajaa.
Julkaistu: 24.6.2013
Kuntoutuksen suunnittelu perustuu kuntoutujan kokonaistilanteen arviointiin, joka edellyttää luotettavien arviointimittareiden käyttöä.
Julkaistu: 10.6.2013
Moniin urheilulajeihin näyttää kuuluvan jo lähes vakiovarusteena eri puolille kehoa liimatut värikkäät teipin suikaleet. Näitä suikaleita näkee myös urheilijoiden lisäksi enenevässä määrin kadulla vastaan tulevilla ihmisillä.
Julkaistu: 4.6.2013
Heseva-Kuntoutukseen on työllistynyt muistini mukaan ainakin kuusi fysioterapeuttia, joiden ensimmäinen kontakti yritykseen on tapahtunut opiskelijan ominaisuudessa heidän saapuessaan harjoittelujaksolle. Opiskelijoiden ohjaaminen on ollut osa toimenkuvaani yli 15 vuotta.
Julkaistu: 27.5.2013
Kesä tulee ja ilmat lämpenevät. Päivän jälkeen jalat tuntuvat raskaille ja väsyneille.  Sukkien raidat nilkassa sekä varvastossuista jääneet painaumat jalkapöydän päällä kuulostavat monesta varmasti tutulle.
Julkaistu: 13.5.2013
Jokainen on varmaan joskus nukahtanut sohvalle huonoon asentoon ja herännyt aamulla käsi puutuneena. Tai istunut tuolilla niin että jalka on puutunut. On kuin sinulta puuttuisi toinen jalka, etkä pysty lähtemään kävelemään.

Sivut