Yksilölliset tukipohjalliset | Fysioterapia-konsultit FTK Oy Helsinki

Yksilölliset tukipohjalliset

Alaraaja-analyysin perusteella määritetään fysioterapeuttinen hoito. Tarvittaessa asiakkaalle valmistetaan yksilöllinen toiminnallinen tukipohjallinen. Tukipohjallisten muotinotosta vastaa fysioterapeutti ja valmistuksesta apuvälineteknikko ja jalkaterapeutti. Tukipohjallisten valmistuminen hoitolaitoksemme omalla verstaalla takaa yhtenäisen valmistusprosessin.

Tukipohjallisterapian vaikuttavuudesta jalan kiputilojen hoidossa on vakuuttavaa, tieteellistä näyttöä:

Näyttöä on myös vaivaisenluun (hallux valgus) aiheuttamien kiputilojen hoidossa.

Tukipohjallisia voidaan käyttää myös muiden alaraajaongelmien kuntoutuksen tukena esimerkiksi auttamaan harjoitteiden oppimisessa. Varpaiden alueen ongelmissa voidaan käyttää yksilöllistä silikoniortoosia.

Jalan toiminnan muuttaminen, esim. ylipronaation korjaaminen, ei onnistu pelkästään tukipohjallisen avulla. On ratkaisevan tärkeää aina selvittää mitkä tekijät aiheuttavat jalkaan ylipronaation. Kuntoutuksen tulee kohdistua ensisijaisesti syiden korjaamiseen.

Oireettomissa jaloissa on syytä tarkoin harkita voidaanko tukipohjallisella saavuttaa mitään hyötyä. Esimerkiksi lasten kohdalla jalkojen matalakaarisuus kuuluu normaaleihin kehitysvaiheisiin. Aikuisten kohdalla on tärkeämpää arvioida onko jalassa normaalin toiminnan edellytykset, mitä voidaan tukea esimerkiksi harjoitteilla.

Yksilöllisten tukipohjallisten käyttö

Yksilöllisetkin tukipohjalliset saattavat tuntua aluksi epämukavilta, koska niiden tarkoitus on muuttaa jalan kuormittumista. Tukipohjallisiin totuttelu kannattaa aloittaa käyttämällä niitä aluksi muutamia tunteja päivässä. Vähitellen käyttöä lisätään. Jos pohjallisten käyttö aiheuttaa kipua ja epämukavuutta jalassa tai säären alueella vielä 14 vuorokauden kuluttua, asiakkaan tulee ottaa yhteyttä tukipohjallisten tekijään.

Hyvä jalkine tukipohjallisten kannalta on tilava, tukevakantainen, suorapohjainen, nauhallinen kenkä, jossa on irrotettava sisäpohjallinen. Kaikkiin jalkineisiin esim. avokkaisiin ja anatomisesti muotoiltuihin sandaaleihin tukipohjalliset eivät sovellu. Pohjallista voidaan muotoilla, jotta se sopii ja istuu jalkineeseen. Pohjallisen pituutta ja leveyttä voidaan muuttaa leikkaamalla kärjestä tai ulkosivusta, ei kuitenkaan kantapäästä tai sisäsivulta.

Tarvittaessa pohjallisten tekijä sovittaa pohjalliset kenkiin.

Tukipohjallismallit

Össur FTK – Aktiiviliikkujan lämpömuovattava tukipohjallinen, johon saadaan tarvittavat tuki- ja jousto-ominaisuudet tukimateriaalin valinnalla ja asianmukaisella hionnalla.

EVA – tukipohjalliset – Levymateriaaleista valmistettava tukipohjallinen, jonka kovuus ja tukevuus määritetään tarpeen mukaan. Mahdollista tehdä myös pehmeitä ja keventäviä malleja.

Kevyet tukipohjalliset – Avokkaisiin ja muihin pieniin kenkiin tehtävät ohuet tukipohjalliset, joihin rakennetaan tukea kenkien sallima määrä.

Tilauksesta myös erikoisratkaisut/erikoiskoot.

Tukipohjallisten hoito

Mahdollisimman pitkän käyttöiän ja parhaan käyttömukavuuden saavuttamiseksi suosittelemme seuraavia hoito-ohjeita:

  • Pohjallisten kostuttua ne on syytä nostaa ulos kengästä kuivumaan ilmavaan paikkaan (20-40 C). Tukipohjalliset kuivattaminen liian lämpimässä (esim. patterin päällä) saattaa vaikuttaa niiden rakenteeseen
  • Tukipohjallisten pintamateriaalia nahkaa lukuun ottamatta voidaan pestä käsin saippuavedellä ja kynsiharjalla, hangaten keskeltä ulospäin
  • Tukipohjallisia ei saa liottaa eikä niitä saa käyttää märkinä
  • Ajan myötä tukipohjallisten pintamateriaali voidaan vaihtaa uuteen
  • Varsinkin urheilukäytössä kengän sisälle tulee hiekan jyväsiä tai muuta asiaankuulumatonta roskaa. Huolehdi näiden poistamisesta

Tukipohjalliset kestävät 1 – 3 vuotta riippuen mm.:

  • Kuinka usein ja missä yhteydessä tukipohjallisia käytetään
  • Asiakkaan jalan kuormittumisesta
  • Jalkojen hikoilusta

Jos pohjalliset on tehty kipsimuotin avulla, voidaan muotista teettää uudet pohjalliset 1 ½ vuoteen saakka. Mikäli alaraaja-analyysistä ja muottien valmistuksesta on kulunut aikaa enemmän kuin 1 ½ vuotta, tulee jalkojen rakenteellinen ja toiminnallinen tila tarkistaa ennen uuden pohjallisen valmistusta.

Takuu

Fysioterapia – Konsultit Oy antaa kaikille yksilöllisesti valmistetuille tukipohjallisille kolmen kuukauden sopivuustakuun, jonka aikana teemme tarvittavat korjaukset ja muutostyöt omalla kustannuksellamme.

Edellytämme kuitenkin, ettei asiakkaan tilassa ole tapahtunut sellaista muutosta, josta apuvälineen muutostarve johtuu.